Zoeken
  • Marloes Tamminga

Social Media & Solliciteren....wat kun je er precies mee?


Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien tijdens het solliciteren. Er zijn zo veel kanalen, maar wat kun je er nou precies mee tijdens het solliciteren?


In dit artikel behandel ik de meest voorkomende en deel ik mijn ervaring op de verschillende kanalen in combinatie met solliciteren.


LinkedIn is een perfect medium als je aan het solliciteren bent. Het is dé plek om informatie in te winnen over het werkveld waarin je graag werkt en contact te leggen met mensen uit die organisaties. Let er wel op dat je profiel niet alleen maar platte tekst bevat. Maak het meer dan alleen maar een online CV. Zorg ervoor dat je profiel ondersteund wordt door bijvoorbeeld filmpjes, foto's, websites, presentaties enzovoort. Zie het een beetje als op date gaan. Dan zorg je er meestal ook voor dat je jezelf een beetje oppoets voordat je gaat. Je profiel ziet er nog steeds uit als jezelf, maar dan de beste versie van jezelf. Referenties kunnen daar ook bij helpen en ondersteunen wie je bent en wat je kunt.


Facebook kun je gebruiken om bedrijven te volgen die jij leuk vindt. Vaak delen de bedrijven op Facebook hun vacatures. Er zijn ook groepen die interessant zijn om te volgen. Zo is bijvoorbeeld Vacaturebank van het Noorden een leuke groep om lid van te worden voor de Noordelingen onder ons. Facebook is een laagdrempelige manier om in contact te komen met een bedrijf. Je kunt het bedrijf volgen, reageren op berichten en met ze chatten om zo meer in beeld te komen.

Ook kun je op Facebook je eigen netwerk inschakelen om te vragen naar tips en feedback tijdens het solliciteren. Je zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen maken van jezelf en deze kunnen delen. Onderstaande vacature kun je vrij gemakkelijk maken in Word, of in een grafisch programma zoals www.canva.com.


Instagram is een visueel platform. Je deelt foto's met een klein stukje tekst erbij. Vooral als je een product hebt dat je kunt laten zien, bijvoorbeeld als fotograaf, timmerman, visagist, sportinstructeur enzovoort, is het een perfect medium. Je kunt laten zien wat je kunt, wie je bent en waar je voor staat. De story's van Instagram zijn een manier om te delen waarmee je bezig bent. Het is relatief kort zichtbaar voor je netwerk en laat zien wat jou bezighoudt. Het laat de mens achter de foto zien. De story's zijn trouwens ook een onderdeel dat Facebook geïntroduceerd heeft. Dus ook daar kun je het gebruiken.


Op Pinterest kun je plaatjes verzamelen op een verzamelbord. De plaatjes kunnen verwijzen naar een website die bij de foto hoort. Je kan een bord maken die visueel jouw werkervaring, opleiding en interesses weergeeft. Deze zou je bij bepaalde sollicitaties extra toe kunnen voegen. "Wil je meer over mij weten, kijk dan eens op mijn Pinterest CV". Pinterest schijnt wel vooral gebruikt te worden door vrouwen, dus dat is misschien wel iets om rekening mee te houden.YouTube: je kunt je eigen kanaal beginnen om je filmpjes op te bewaren en te delen. Je kunt zelf bepalen hoe openbaar je filmpjes zijn. Je kunt ook alleen de link delen met specifieke mensen. Als je dapper genoeg bent kan het maken van een filmpje een prachtige manier zijn om wat meer te delen met je netwerk wie je bent en waar je voor staat. Je kunt ook een specifiek filmpje maken voor een open sollicitatie, je LinkedIn profiel of een gerichte vacature. Wil je leren hoe je met je smartphone leuke filmpjes kunt maken? Ik heb zelf een aantal cursussen gevolgd bij www.videoprofs.nl. Leuk om te doen en daarna is de stap een stuk kleiner om het eens te proberen.


Twitter heeft een vrij trouwe schare fans. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik er niet één van ben. Het kan lonen om te kijken of het bedrijf waar je wilt werken of personen die er werken ook een actief Twitter account hebben. Mijn ervaring is dat de lijnen kort zijn en ook daar je gemakkelijk contact hebt met de mensen die je wilt volgen. Je kunt ook zoeken naar #vacatures in jouw vakgebied binnen Twitter.


De moraal van het verhaal is dat er ontzettend veel verschillende Social Media kanalen zijn en dat je als je er tijd en moeite in investeert ook veel uit kunt halen. Vooral mensen ontmoeten, informatie vinden waar je wat aan hebt tijdens het solliciteren, mogelijkheden om een kopje koffie date te vinden, vacatures vinden en jezelf zichtbaar maken. In mijn beleving is Social Media een prachtig ondersteunend middel om uiteindelijk aan tafel te komen zitten bij mensen die je verder willen helpen met tips en advies.

Heel erg veel succes en hopelijk zie ik je online!

Wil je op maat een Social Media Check? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek via de app op ( 06) 28 29 28 59.


In het voorjaar van 2020 start ik weer een nieuwe ronde van de training Solliciteren met Lef. Woon je in de stad Groningen dan is deze training vaak kosteloos te volgen via het programma van Schulden naar Kansen. In deze training besteed ik ook veel aandacht aan Social Media.


Marloes Tamminga

De SollicitatieMentor

0 keer bekeken