Zoeken
  • Marloes Tamminga

Over zaaien en oogsten


“Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven”

Loesje

En dan is daar het moment, het moment dat alles samenkomt: ik heb een baan. En nog gevráágd ook, hoe geweldig is dat. Sterker nog, dezelfde dag dat ik hoor van mijn baan, hoor ik dat ik nog een aantal ijzers in het vuur heb. Mijn horizon heeft weer alle kleuren van de regenboog! “Waar is m’n rode superwoman –capeje” roep ik euforisch tegen m’n man.

Netwerken= zaaien en oogsten. Wat ik in mijn zoektocht naar werk en nieuwe werkomgeving heb mogen leren en ervaren is dat de meeste vacatures inderdaad via “het netwerk” worden opgevuld. Dat ben ik dus gaan doen: netwerken. Dat noem ik zaaien. In eerste instantie redelijk “out of the blue”.

Netwerken is een andere manier van denken over werk en het creëren van je eigen carrière. Ik ben 45 en heb meerdere managersfuncties vervuld binnen verschillende bedrijven, ik ben een generalist met een brede belangstelling en mogelijkheden. Dat heet vaak “Manager”: dat is waar ik het meeste ervaring in heb. Manager leek als functienaam een mooie houvast voor mijn nieuwe toekomst: je zoekt gewoon opnieuw naar werk als manager! Niets is echter minder waar: functienamen zijn slechts een containerbegrip voor verschillende competenties in een bepaalde mix, verenigd in 1 persoon.

Maar het belangrijkste voor mij is, dat ik hierdoor heb leren denken vanuit mijn kwaliteiten en wensen in plaats vanuit een “functienaam”. Het is reuze interessant en leuk om te ontdekken in welke verschillende bedrijven andere mensen met jouw kwaliteiten, ervaring en opleiding terecht gekomen zijn. Deze mensen blijken dan functienamen te hebben als beleidsmedewerker/coördinator/officemanager/… .

Ik zie netwerken eigenlijk vooral als een kans om kennis te maken met verschillende bedrijven, branches en heel veel verschillende mensen met verrassende visies en functies, waarvan je het bestaan niet had durven vermoeden. Een netwerkgesprek is dan ook geen sollicitatiegesprek, maar een verkenningstocht. Die vraag krijg je nog wel eens gesteld, wanneer je belt: “Wat kom je doen? Wij hebben geen vacatures”. Maar wanneer je oprecht belangstellend bent naar bedrijf, mensen of product, dan zijn de meeste mensen toch bereid met je te praten: bijna iedereen vindt het leuk over zijn werk te vertellen!

Trek er “gewoon” op uit: vertel aan iedereen die het maar horen wil dat je werk zoekt. Vaders op het schoolplein, vrouwen op een feestje, moeders van vriendjes, buurvrouwen, oud-collega’s, oud-zakenrelaties en familie: je kent zo al heel veel mensen. Waar praat je dan over? Vooral laten praten en zelf luisteren, en tot slot vertellen wie jij bent en wat je komt doen. Gewoon praten over hoe het met ze gaat, de inhoud van hun werk en de ontwikkelingen in hun branche. Kijk of er aanknopingspunten zijn. Zijn er mensen met jouw expertise werkzaam? Heb je een verfrissende blik op een probleem dat beschreven wordt? Welke organisatorische ontwikkelingen zijn er gaande? Ontstaan er gaten? Welke projecten lopen er op het gebied van…? Kent je gesprekspartner mogelijk nog een ander bedrijf waar iemand zoals jij tot je recht zal komen?Ik vind het altijd een mooie sport met naam en telefoonnummer van minimaal 1 ander contact het gebouw na afloop weer te verlaten.

Door te netwerken werd mij steeds duidelijker in welke werkomgeving ik goed gedij en wat ik met mijn kwaliteiten voor iemand kan betekenen. Mijn tip is dat je, in plaats van zoals ik “out of the blue” beter selectief te werk kunt gaan: bedrijven die je aanspreken, waar je graag zou willen werken, mensen die je inspireren, via-via-contacten. Bij alle bezoekjes laat je je voetprint achter, je zaait! En je zult merken dat zaaien niet alleen leidt tot oogsten maar ook tot ontkiemen. Succes!

Anita Hofman

#netwerken #solliciteren #baan

0 keer bekeken