Zoeken
  • Marloes Tamminga

Zes tips voor Solliciteren 2.0


Bedrijven plaatsten steeds minder dure advertenties die vaak honderden reacties opleveren. Het medium is minder noodzakelijk nu er veel gekwalificeerde mensen beschikbaar zijn. Het eigen netwerk van collega's en het inzetten van Social Media lijkt steeds vaker de vacature op een banensite of in de krant te vervangen.

Toch blijkt dat veel sollicitanten juist de meeste tijd doorbrengen met het surfen op internet naar vacatures. Eigenlijk verloren tijd denk ik.

Hoe kun je je tijd effectiever inzetten?

1. Werk aan een goede pitch. Dit is een verhaal waarin je aangeeft wat jou uniek maakt. Als je kijkt naar je collega's met hetzelfde werk, waar wordt je dan altijd om gewaardeerd? Voor welke taken komen ze altijd naar jou, omdat jij het zo goed kunt? Als je het zelf niet goed onder woorden kunt brengen, praat dan eens met mensen die met je hebben samen gewerkt.

2. Denk na over je motivatie om in een bepaalde functie bij een bepaald bedrijf te willen werken. Waarom zou je juist bij hun willen werken? Voor welk werk kun je moeiteloos je motivatie onder woorden brengen? Kun je dat nog niet goed, zoek dan nog verder. Het is belangrijk dat je ergens echt enthousiast voor bent. Met een beetje enthousiasme ga je het vaak niet redden.

3. Besteed tijd aan het op orde brengen van je Social Media profielen. LinkedIn en Twitter, maar ook Google+, Facebook en Pinterest kun je goed gebruiken bij het sollicteren. Wel zul je je online profilering goed moeten checken. Komt dat wat ik in mijn pitch heb gezegd ook voldoende naar voren in mijn openbare profielen? Laat ik dat zien wat ik zeg te zijn? Laat je profiel ook eens opzoeken door iemand die je niet goed kent. Deze kan vaak objectiever kijken naar jouw profiel. Eventueel kun je mij via mijn site vragen dit voor jou te doen. Ik kan dan teruggeven wat mij opvalt en hoe het op mij overkomt.

4. Volg mensen via Twitter die bij bedrijven werken waar je wel zou willen werken, of nog beter die het werk doen dat je zou willen doen. Probeer ook via LinkedIn in beeld te komen bij de mensen die het werk doen wat je graag zou willen doen. Nodig ze uit met een persoonlijke bericht en denk dus na waarom je een connectie zou willen worden. Wil je kennis delen, of wil je misschien beter bekend worden in het vakgebied waarin zij werken? Allemaal overwegingen om iemand te vragen om te willen linken.

Probeer echt interesse te tonen in wat iemand doet en maak persoonlijk contact. Als je eenmaal online contact hebt gelegd probeer dan altijd om elkaar in het echt te leren kennen. Social Media is prachtig, maar kan het persoonlijk gesprek nooit vervangen.

5. Profileer jezelf op Social Media. Laat zien waar je kennis van hebt: deel interessante artikelen, discussieer mee in groepen op LinkedIn, bouw een eigen website of ga bloggen over onderwerpen in jouw vakgebied of interesseveld. Laat jezelf zien. Probeer postief in het blikveld te blijven van je netwerk. Je mag best eens vertellen dat het moeilijk gaat met het solliciteren, maar pas op dat je dit niet te vaak doet. Social Media is een happy place, mensen willen vaak vooral succesverhalen horen. Blijf vooral positief bezig met je vakgebied, anders haken mensen vaak af.

6. Probeer eens om niet te zoeken naar een baan, maar zoek naar een werkervaringsplaats. Op je CV hoef je niet te melden dat het onbetaald werk is en vanuit werk solliciteert beter dan vanuit werkloosheid. Bovendien vergroot je je netwerk zo ook. Als ik een tip mag geven: zet een werkervaringsplaats dan vooral in op een werkplek waar je ook kans zou hebben om te kunnen blijven. Vrijwilligerswerk binnen een stichting is heel erg goed, maar in het kader van het solliciteren vind ik het zelf wat minder effectief.

Social Media kan het netwerken enorm helpen. Heel veel plezier met het zoeken naar de kansen op de markt!

Marloes Tamminga

Sollicitatiementor

Online coaching en kleinschalige trainingen voor werkzoekenden en werkwisselaars

#sollicitatiebrief #personalbranding

0 keer bekeken