Zoeken
 • Marloes Tamminga

Vijftien actuele Curriculum Vitae tips


Het Cv is het hart van je sollicitaties. In Nederland wordt vaak als eerste naar je Cv gekeken om te zien of je voldoet aan de harde eisen zoals opleiding en werkervaring. Pas daarna wordt er als je mazzel hebt een blik geworpen op je brief, die meer iets zegt over je motivatie. In Duitsland schijnt het net andersom te werken: de motivatie om ergens te willen werken wordt als eerste bekeken en daarna pas de geschiktheid. Maar helaas gaat dat hier nog niet op.

Bovendien is het CV een levend document, dat wil zeggen dat je bij iedere sollicitatie kijkt hoe je jouw ervaringen het beste onder de aandacht kunt brengen.

Tips:

 1. Zet in de NAW gegevens in ieder geval een actueel mailadres. Heb je naast je mobiele nummer ook nog een vastnummer? Vermeld dan alleen je mobiele nummer.

 2. Burgerlijke staat hoef je niet te vermelden, deze gegevens doen in principe niet ter zake. Je leeftijd is ook iets wat je niet hoeft te vermelden, maar het weglaten roept meer vragen op dan dat het je goed doet. Ik zou adviseren om het wel te vermelden. Zet het echter wel ergens tussen de rest van je NAW gegevens in. Dan valt het minder op.

 3. Kopieer verder je openbare LinkedIn profiel in je CV. Als je bijvoorbeeld een eigen site hebt zou ik die zeker ook vermelden.

 4. Een foto kan een leuke extra toevoeging zijn op je CV. Door een visuele context wordt het geheel net iets gemakkelijker te onthouden. Voeg wel een professionele profiel foto toe en niet een leuk vakantiekiekje.

 5. Dat uit je achtergrond wat het meeste aansluit bij de gevraagde eisen moet je proberen zo hoog mogelijk op je CV te plaatsen. Sluit vooral je werkervaring aan bij deze functie, begin dan hiermee en anders is het gebruikelijk om met de door jouw gevolgde opleidingen te beginnen.

 6. Maak een pakkend persoonsprofiel door in een paar regels te omschrijven waar je toegevoegde waarde ligt voor de werkgever. Pas op voor containerbegrippen. Schrijf liever voorbeelden die iets zeggen over de kwaliteiten die je bezit of benoem concrete resultaten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van de STAR methodiek.

 7. Vermeld alleen hobby's als je denkt dat deze ook echt een toegevoegde waarde hebben en iets zeggen over je geschiktheid voor de functie.

 8. Maak je CV op maximaal twee bladzijden.

 9. Laat je CV altijd nog even nalezen door iemand anders om taalfouten te voorkomen.

 10. Probeer de kernwoorden van de vacatures zo vaak mogelijk terug te laten komen in je CV: geef voorbeelden waaruit blijkt dat jij precies de persoon bent die zij zoeken.

 11. Werk zoveel mogelijk met bulletpoints en rijtjes om taken te benoemen. Dat ziet er overzichtelijk uit en leest gemakkelijk weg.

 12. Ben je niet zo grafisch onderlegt en wil je toch een leuke lay out? Kijk dan ook eens naar (betaalde) CV sjablonen om op die manier je CV beter te laten opvallen. Bijvoorbeeld bij het CVloket

 13. Zorg ervoor dat het lettertype van je brief en van je CV gelijk zijn.

 14. Mail je je Cv, stuur dan je CV en je brief op als PDF bestand. Op die manier kan de opmaak niet meer verspringen.

 15. Let op de naamstelling van je document, dus niet bijvoorbeeld je Cv die je naar een concurrent hebt gestuurd gebruiken en ook weer onder die naam opslaan.


0 keer bekeken