Zoeken
  • Marloes Tamminga

Op pad met je CV: de basisinformatie


Je curriculum Vitae is het hart van je sollicitatieactiviteiten. Je hebt zeker andere vitale delen, maar zonder het hart heb je niet zoveel aan de rest.

Zeker wanneer er op 1 vacature soms wel honderd sollicitaties binnen komen, word je in een paar seconde beoordeeld: op welke stapel je komt: uitnodigen, misschien of afwijzing. Zaak dus om jezelf op de juiste manier te presenteren.

Ik vind het zelf eigenlijk wel een geruststellend idee, dat er bijna zoveel meningen over CV's zijn als dat er mensen zijn. De een zal je CV dus geweldig vinden en de andere helemaal niet. Uiteindelijk maakt dat je dat stukje dus nooit helemaal in kunt schatten, Blijf in elk geval dicht bij wat bij je zelf past en probeer door middel van onderzoek van de internetsite, Social Media en het telefoongesprek een indruk te krijgen van het bedrijf en/of de selecteur.

Ik zelf geloof niet zo heel erg in het solliciteren op vacatures die ergens gemeld zijn. Ik denk dat je dan met heel veel vissers in de dezelfde vijver op die ene vis zit te hengelen. De kans dat je net de juiste hengel op de juiste plek hebt staan om die vis binnen te halen is vaak klein. Beter vind ik het om zelf actief de markt op te gaan en dus je eigen vacature te creëren. Maar als je toch een vacature ziet die helemaal in jouw plaatje past, analyseer dan de vacature zodat je weet waar je kansen liggen en waar de eventuele gaten zitten. Bel altijd even op met het bedrijf om een verder beeld te krijgen van wat ze nu eigenlijk echt zoeken. Lang niet alle eisen die gevraagd worden, zijn allemaal even belangrijk.

Alleen als je denkt echt een goede kans van slagen te maken zou ik solliciteren. Als je een vacature ziet waarvan je denkt het goed te kunnen doen en bij welke je ook echt enthousiast wordt om een brief te schrijven, dan zeg ik Doen. In alle andere gevallen: richt je energie op netwerken en het profileren van jezelf via Social Media.

Maak eerst een basis CV waarin je al je functies omschrift en alle taken die je daar hebt gedaan uitgebreid omschrijft. Deze CV is veel te lang om bij elke sollicitatie te gebruiken. Bij elke sollicitatie kun je dit basisdocument erbij pakken en daar die dingen uit halen die ook werkelijk een aansluiting geven bij deze vacature. De rest hou je beknopt.

Als je een CV schrijft ben je niet verplicht om je Nationaliteit of geboortedatum te vermelden. het weglaten van het laatste roept echter meer vragen op dan dat het goed doet en zou ik niet adviseren. Verder hoef je niet meer je burgerlijke staat te vermelden, dat is niet interessant voor het werk wat je gaat doen. Over het wel of niet toevoegen van een foto, zijn de meningen heel erg verdeeld. Als jij denkt dat het ertoe bijdraagt of dat de functie toch ook een stukje representativiteit van je vraagt, dan zou ik het doen.

Probeer je CV op maximaal twee bladzijden te krijgen, probeer het in ieder geval niet krampachtig op een te proppen.

Hobies en interesses kun je toevoegen aan je CV. Ze zeggen iets over wie jij als persoon bent. Denk hierbij ook weer of het je presentatie voor de functie daardoor verbeterd. Maakt het dat je beter past in het plaatje wat ze zoeken, dan zeker doen. Zo niet, dan kun je net helemaal de plank misslaan.

Ik een van mijn andere blog's ga ik in op de verschillende andere manieren om je CV te presenteren.


0 keer bekeken