Zoeken
  • Marloes Tamminga

Klaar voor de start....?


Als je naar de foto kijkt, zou je haast zeggen dat je een spelletje gaat spelen.

Nu is het nooit verkeerd om solliciteren als een spel te zien, als iets waar je hopelijk lol in gaat beleven. Zie het punt waar je nu staat als een mogelijkheid om je toekomst opnieuw te kunnen bepalen. Wanneer heb je nu de mogelijkheid om tijd te stoppen in het opnieuw uitvinden van waar je weg heen gaat? Unieke kans dus!

Het startpunt daarbij is altijd om eerst eens goed naar jezelf te kijken. Wie ben ik zelf, wat kan ik en waar krijg ik energie van?

Je kunt op internet verschillende sites vinden waar persoonskwaliteiten worden omschreven. Ik vind zelf de site van de carrieretijger wel goede aanknopingspunten bieden.

Leuker is echter om oud collega's, vrienden, bekenden en familie eens concreet te vragen wat zij vinden dat je goede eigenschappen zijn. Vraag daarbij niet alleen maar naar kwaliteiten, maar probeer ook om voorbeelden te vragen. Dus welke situatie, of welke actie kunnen zij nog herinneren, waaruit bleek dat jij inderdaad zo accuraat of zelfstandig werkt, sociaal bent, noem maar op.

Als het goed is krijg je zo, naast het beeld wat je zelf al hebt, steeds duidelijker wie je bent. Soms zelfs met verrassende voorbeelden en ideeën.

Probeer naast je kwaliteiten ook te vragen naar je valkuilen. Een valkuil is vaak een te ver doorgeschoten kwaliteit. Het kwadrant van Ofman legt goed uit hoe je dit kunt omschrijven. Zo is een mindere eigenschap ineens heel wat minder erg, want het is eigenlijk je goede eigenschap maar dan op zijn slechtste dag.

Heb je de smaak goed te pakken, dan kun je nog een aantal persoonlijkheidstesten doen. Daarna kun je zeker een antwoord geven op Wie ben IK.

Wat kan ik: zijn je vaardigheden. Vaardigheden zijn dingen die je geleerd hebt door je opleiding of je werk. Welke taken kun je zonder probleem uitvoeren? Probeer te kijken naar je loopbaan en omschrijf de verschillende dingen die je hebt gedaan in vaardigheden. Bijvoorbeeld ik heb gewerkt als intercedent en kan dus: mensen bemiddelen, werkgevers benaderen, administratie bijhouden en relaties onderhouden.

We weten nu dus wie we zijn, maar waar kregen we ook al weer energie van? Misschien ben je nu uitgeblust en heb je verdriet over het feit dat je geen baan hebt. Allemaal zaken die niet maken dat je je vol energie voelt.

Probeer toch te zoeken naar iets waar je blij van werd in het verleden. Welke taken pakte je altijd als eerste op en welk taken liet je echt even liggen? Wanneer was je blij op je werk? Wat deed je toen of wat gebeurde er, dat je je er goed onder voelde? Waar ligt je passie? Wat zou je droom baan zijn? Laat je niet hinderen door belemmeringen, zoals ik ben toch te oud of dat lukt toch niet, maar probeer te fantaseren over je ideale werkdag. Hoe ziet het kantoor eruit, wat ga je doen, heb je veel of geen collega's?

Heb je passies in je privéleven die je misschien nu om zou kunnen zetten naar een nieuwe baan?

In deze fase is alles nog mogelijk. Laat het kind in jezelf weer vrij en fantaseer er lustig op los.

Schrijf zoveel mogelijk activiteiten op waar je blij van wordt.

De volgende stap is het moeilijkste, want nu wordt het zaak om al dit bovenstaande: ik ben, ik kan en ik wil te vertalen naar (bestaande) functies. Zoek op internet naar functies, welke taken worden omschreven? Lijkt dit op de activiteiten die jij graag doet? Praat met mensen waarvan jij denkt dat ze werken in een beroepsveld die jouw interesse heeft. Kunnen zij met je meedenken of er functies zijn die passen bij de taken die jij graag wilt doen?

Stel je onderzoeken en vragend op. Als je actief bezig blijft en vooral naar buiten treedt met je vraag, kom je zeker met passende antwoorden.

Vind je passie, dan vind je je motivatie om te solliciteren met het beste resultaat!

#photo

0 keer bekeken